Hasło “niedobór magnezu” zakorzeniło się w naszej świadomości na dobre. Zaczęły się pojawiać liczne artykuły mówiące o wpływie tego pierwiastka na nasze zdrowie. Czy rzeczywiście tak bardzo brakuje nam magnezu? Dlaczego nagle występują niedobory jakichkolwiek witamin i minerałów? Postaramy się w tym artykule rozwikłać tę zagadkę.
Za mało magnezu
Przez wzgląd na zmiany zachodzące w przemyśle żywieniowym, zostaliśmy w pewien sposób pozbawieni możliwości korzystania z dobroci natury. Niejednokrotnie żywność, jaką kupujemy i jaką spożywamy, nie zawiera wystarczającej ilości składników pokarmowych – liczne ingerencje chemiczne w proces produkcji warzyw, owoców, serów, zaburzają naturalne procesy wytwarzania pierwiastków i minerałów. Dlatego mimo, że wydaje nam się, że odżywiamy się zdrowo, jemy różnorodne rzeczy, to nie dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych składników. Stąd nasze rozdrażnienie, zmęczenie i problemy z zasypianiem.
Przyczyny niedoboru magnezu
Prawdą jest, że do niedoborów magnezu prowadzą liczne dodatkowe czynniki – takie jak przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych i przeciwbólowych, środków przeczyszczających, moczopędnych, jak i stosowanie restrykcyjnych diet. Równie szkodliwe jest nadmierne spożywanie alkoholu, a także częsta i intensywna aktywność fizyczna. Magnez bierze udział w większości reakcji chemicznych w organizmie, dlatego sporo go potrzebujemy. Dzienne zapotrzebowanie kobiety na magnez to ok. 300 mg, a mężczyzny ok. 400 mg.
Naturalne źródła magnezu
Najwięcej magnezu zawierają produkty zbożowe, takie jak kasza gryczana, otręby pszenne, jak i brązowy ryż. Także pestki dyni, orzechy, migdały i gorzka czekolada dostarczają jego sporych ilości. Szpinak i natka pietruszki przodują w tym zestawieniu razem z suszonymi owocami i bananami. Jednak, jak już wspominaliśmy, przez wzgląd na przetwarzanie żywności, magnez nie jest już tak dostępny i jego suplementacja staje się coraz bardziej powszechna.
Przyswajalność magnezu
No właśnie, cały problem magnezu leży w jego przyswajalności. Nie wystarczy zażyć preparatu z apteki. Przyswajalność magnezu z jedzenia wynosi zaledwie 40 %. Suplementacja jest skuteczna wtedy, gdy magnez przyjmujemy na czczo. Tabletki uzupełniające niedobór magnezu możemy zakupić w aptece bez recepty, polecam oczywiście zaprzyjaźnioną apteka-leki.pl.
6 thoughts on “Niedobór magnezu – prawdy i mity”