Zdrowie

Miody – esencja zdrowia i urody w każdej kropli. Jak wybrać najlepszy dla siebie?

• Zakładki: 34


Doskonały dodatek do kanapki, herbaty czy deserów – zastosowanie miodu jest naprawdę różnorodne. Warto pamiętać, że oprócz walorów smakowych, słynie on również z wielu właściwości odżywczych. Aby jednak korzystać z nich możliwie jak najlepiej, warto bliżej przyjrzeć się specyfice poszczególnych miodów. Który z nich należy włączyć do diety, jeśli borykamy się ze stresem? Jaki będzie najlepszym wyborem dla osób chcących wyleczyć przeziębienie?

Na najważniejsze pytania dotyczące najczęściej wybieranych gatunków miodów odpowie poniższy artykuł. Dzięki niemu dowiesz się, dlaczego warto dodawać go do codziennych potraw i co jest najistotniejsze podczas szukania najlepszych miodów na sklepowych półkach.

Najważniejsze cechy dobrego miodu

Podobnie, jak w każdym innym gatunkiem żywności, idealny miód powinien charakteryzować się kilkoma cechami. Są wśród nich:

  • naturalny skład,
  • proces polegający na zmianie konsystencji. Z upływem czasu miód staje się bardziej skrystalizowany niż na początku,
  • zapach przywodzący na myśl aromat żywicy,
  • biała powłoka przypominająca kożuch, która stopniowo pokrywa powierzchnię miodu.

Kiedy wybierać jaki miód?

Wbrew pozorom wybór określonego gatunku miodu nie jest bez znaczenia. Zanim podejmiemy ostateczną decyzję, warto zapoznać się z charakterystyką poszczególnych rodzajów. W ten sposób będziemy mogli sprawić, że nasze posiłki staną się smaczniejsze, a przy okazji zyskają wiele cennych wartości odżywczych. Poniżej prezentujemy kilka popularnych gatunków miodu wraz z ich możliwym zastosowaniem.

Miód gryczany – na ratunek wątrobie

Szukasz wsparcia układu krążenia i pracy wątroby? W takim razie miód gryczany jest właśnie dla Ciebie. Nie tylko pozwala zwiększyć przyswajalność żelaza, ale też zapewnia kompleksowy detoks organizmu.

Miód lipowy – na przeziębienie i przewlekły stres

Kto z nas nie musi na co dzień borykać się ze stresującym trybem życia? Chcąc zapewnić sobie odrobinę równowagi, warto postawić na miód lipowy w diecie. Spożywając go regularnie, oczyścisz przy okazji drogi oddechowe.

Miód z pyłkiem kwiatowym i propolisem – odrobina szaleństwa w kuchni

To propozycja dla prawdziwych smakoszy. Miód z pyłkiem kwiatowym i propolisem to nie tylko sama słodycz, ale też sprawdzona metoda podnoszenia odporności. Ten produkt powinni mieć w swojej kuchni wszyscy, którym nieobce są stany zapalne. Propolis ma bowiem doskonale znane właściwości łagodzące. Miód z pyłkiem kwiatowym i propolisem warto dodać do herbaty. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoka temperatura wody pozbawi go substancji odżywczych.

Miód wrzosowy – dla jelit i dróg moczowych

Taka odmiana powinna być włączona do diety przez każdego, kto ma kłopoty z funkcjonowaniem układu moczowego. Miód wrzosowy świetnie sprawdzi się też w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Biały SaiBaba.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
103 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *