Acerola to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej. Dzięki swoim właściwościom popularność zyskał na pozostałych kontynentach. Jakie witaminy i minerały zawiera acerola, jakie właściwości zdrowotne i kosmetyczne charakteryzują ten niewielki owoc?
Acerola – źródło witaminy C
Acerola to przede wszystkim najlepsze źródło witaminy C. Zawiera jej aż trzydzieści razy więcej niż cytryna. W 100 g aceroli znajdziemy od 1000 do 4500 mg witaminy C – najwięcej zawierają ją niedojrzałe i średnio dojrzałe owoce. Można przyjąć, że przeciętny owoc dostarcza nam 1600 mg witaminy na 100 g miąższu. Bogactwo witaminy C sprawia, że acerola wspiera układ immunologiczny i najczęściej stosowana jest jako skuteczny preparat na odporność.
Warto pamiętać, że witamina C to silny antyoksydant, który przyłączając się do niesparowanych elektronów w wolnych rodnikach, neutralizuje ich działanie, co ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Wolne rodniki to nic innego jak niesprawne atomy, które brakującego elektronu szukają w innych atomach – tlenu, a nawet białka. Zmieniają w ten sposób między innymi strukturę DNA, przyczyniają się do chorób nowotworowych. Warto dbać o równowagę między wolnymi rodnikami i antyoksydantami w naszym organizmie, dostarczając tych drugich wraz ze zdrowymi produktami spożywczymi.
Acerola – właściwości zdrowotne
Acerola, oprócz witaminy C, zawiera inne antyoksydanty, taki jak karotenoidy i antocyjany. Do karotenoidów zaliczamy między innymi beta-karoten, który wzmacnia odporność, zapobiega chorobom serca, a przede wszystkim zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej w oku, chroniąc osoby starsze przed utratą wzroku. Beta-karoten to jeden z siedemnastu karotenoidów w aceroli, a to nie wszystkie przeciwutleniacze, jakie znajdziemy w tym niewielkim owocu. Antocyjany i flawonole również chronią nas przed chorobami oczu i podobnie jak inne antyoksydanty wspierają pracę układu odpornościowego oraz układu sercowo-naczyniowego.
Acerola wzmacnia naszą odporność, zapobiega powstawaniu miażdżycy, zmian nowotworowych, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwalergicznie. Oprócz witaminy C i innych antyoksydantów zawiera także tiaminę (witaminę B1), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (witamina B3), kwas foliowy (witamina B9), wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk. Regularnie spożywana acerola wzmacnia układ kostny i nerwowy. Ponadto acerola ma cenne właściwości kosmetyczne – działa przede wszystkim odmładzająco, łagodzi zmarszczki i przyspiesza regenerację tkanek, w tym komórek skóry.
Acerola w proszku i tabletkach – zastosowanie
Acerolę można przyjmować w formie tabletek lub w formie proszku. Tabletki są wygodniejsze, jednak to acerola w proszku cieszy się większą popularnością. Udowodniono, że witamina C zawarta w sproszkowanej aceroli przyswaja się najlepiej. Acerola jest naturalnym dodatkiem smakowym do wody, podobnie jak cytryna i inne owoce, z którymi przygotowujemy lemoniadę.
Acerola posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i kosmetycznych. Warto włączyć ją do naszej diety, a jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy zastąpić ją dobrej jakości suplementami diety. Acerolę polecamy szczególnie osobom, które skarżą się na częste infekcje, przeziębienia oraz osobom aktywnym, które często i intensywnie trenują.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Aronia.